Vai mikroviļņu krāsns ir kaitīga? 5 mīti un patiesības

Mikroviļņu krāsns noteikti ir viena no mītiem apvītākajām virtuves ierīcēm – kamēr steidzīgajiem ikdiena bez tās vairs nav iedomājama, tikmēr citiem šī ierīce vēl aizvien ir liels “nē”. Vai tiešām mikroviļņu krāsnis ir tik bīstamas un no tām būtu jāizvairās? Laiks kliedēt 5 populārākos mītus!

Sieviete tur bērnu vienā rokā, kamēr ar otru roku ievieto šķīvi ar ēdienu mikroviļņu krāsnī; fonā balta virtuve ar skapīšiem.

Mīts: Mikroviļņu krāsnis izdala starojumu, kas ir kaitīgs veselībai

Mikroviļņu krāsnis patiesi izdala mikroviļņus jeb elektromagnētisko starojumu, kam var būt kaitīga ietekme, tomēr to korpuss un speciālais aizsargstikls veidots tā, lai no šī starojuma tevi pasargātu. Pēc ēdiena uzsildīšanas starojums paliek mikroviļņu krāsnī, turklāt, kad ierīce tiek izslēgta, starojums pazūd tik ātri, ka cilvēks ar to nesaskaras pat tad, ja atver krāsns durvis uzreiz pēc tās izslēgšanās.

Mīts: Mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens ir kaitīgs un var izraisīt vēzi

Mikroviļņu krāsns darbojas, izmantojot radiofrekvences starojumu, kas atrodas elektromagnētiskā spektra zemās enerģijas galā. Šāda veida starojums ir ap katru no mums gan dienā, gan naktī, neatkarīgi no tā, vai izmantojam mikroviļņu krāsni vai nē. Mikroviļņu krāsns radītais starojums ir nedaudz koncentrētāks, tomēr tas joprojām nerada būtisku apdraudējumu, jo neizdala rentgenstarus vai gamma starus. Ļaunākais, kas var notikt kādu tehnisku problēmu gadījumā, ir ādas apdegums.

Sieviete baltā kreklā liek šķīvi ar ēdienu mikroviļņu krāsnī,fonā virtuvē ar koka skapīšiem, virtuves piederumi — kafijas automāts un blenderis.
Atvērta mikroviļņu krāsns ar diviem šķīvjiem — augšējais satur burkānus, zaļās pupiņas un kukurūzu, apakšējais — tikai brokoļus.

Mīts: Mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens zaudē visas vērtīgās uzturvielas

Kad ēdiens tiek pakļauts karstumam, tā uzturvielas sadalās, neatkarīgi no karstuma avota, taču, sildot ēdienu mikroviļņu krāsnī, pārtikas produktos nenotiek nekādas īpašas izmaiņas, līdz ar to nē, ēdiens nezaudē visas vērtīgās vielas. Gluži pretēji – mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens nereti ir veselīgāks nekā pannā sildīts ēdiens, jo nav nepieciešams pievienot papildu taukvielas vai arī tās vajadzīgas pavisam nedaudz. Tā ēdienā saglabājas vairāk vitamīnu un vērtīgo uzturvielu. 

Mīts: Mikroviļņu krāsnī ēdiens tiek sildīts iepakojumā, tas var sasūkties ar kaitīgām vielām

Šis mīts ir daļēji patiess un uzmanība iepakojumam ir jāpievērš vienmēr – mikroviļņu krāsnī nav ieteicams ēdienu sildīt plastmasas un metāla traukos (īpaši traukos ar apzeltītām maliņām), alumīnija folijā un papīra maisiņos, kas karstuma ietekmē var izdalīt dažādas kaitīgas vielas. Tomēr tie ir izņēmuma gadījumi – cita veida iepakojumi ir droši, un ēdiens tajos ar kaitīgām vielām noteikti nesasūksies. Ēdiena sildīšanai mikroviļņu krāsnī vislabāk izmantot karstumizturīgus traukus.

Persona ar virtuves cimdiem rokās izņem no mikroviļņu krāsns šķīvi ar trim cepumiem, kas apkaisīti ar pūdercukuru.
Sieviete ieliek bļodu ar ēdienu iebūvētā mikroviļņu krāsnī, iestatot taimeri uz 1:30.

Mīts: Mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens ir sauss un bezgaršīgs

Tāpat kā jebkura cita ēdiena pagatavošanas metode, arī ēdiena sildīšana mikroviļņu krāsnī pieprasa konkrētas zināšanas un prasmes, lai gala rezultātā ēdiens būtu baudāms. Mikroviļņu krāsnīm ir dažādi režīmi, jaudas līmeņi un funkcijas, kuras pareizi izmantojot, maltīte sanāks garda! Turklāt, jāņem vērā, ka ir specifiski ēdieni, piemēram steiks, kuru pagatavošanai vai uzsildīšanai mikroviļņu krāsns īsti nav piemērota.

Mikroviļņu krāsnis un citas ierīces gardas maltītes pagatavošanai plašā izvēlē tev vienmēr pieejamas Tet e-veikalā! Izvēlies savām mājām un mājiniekiem piemērotāko jau šodien – ar prieku atvedīsim jauno, un, ja nepieciešams, utilizēsim veco ierīci bez maksas.